"Mieke en ik zijn allebei gek van de natuur en we wandelen graag", steekt Nico van wal. "Of het nu door de duinen van Schoorl is of in de bossen van de Utrechts Heuvelrug, Maar we vinden we het ook leuk om historische steden en oude kastelen te bezoeken. En hoewel Nederland op beide vlakken veel te bieden heeft, ben je op een gegeven moment toe aan iets anders."
Dus besloten ze vorig jaar letterlijk hun grenzen te verleggen. "Nico had van een collega gehoord dat het gebied van de Taunus in Duitsland erg mooi is", zegt Mieke. "Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord, maar na even googelen was ik overtuigd. Prachtige natuur, cultuur genoeg én interessante steden om de hoek!"
Stedentripjes
Het stel huurde een huisje met een prachtig uitzicht, waarvandaan ze heerlijke wandelingen konden maken. "Ook bezochten we slot Friedrichshof in Kronberg, een prachtige oude burcht die deels in vakwerkstijl is gebouwd", vertelt Mieke enthousiast. "En omdat we toch in de buurt waren, hebben we twee stedentripjes gemaakt naar Mainz en Frankfurt."
"Ik wist dat allebei die steden een milieuzone hebben", vult Nico aan. "Geen probleem, wij rijden een 100% elektrische auto. Maar wat ik niet wist, is dat je in Duitsland een zogenoemde Umweltplakette moet hebben, een milieusticker op je voorruit. En dat is uiteindelijke een duur grapje geworden."
Dubbele domper
Zo'n sticker kost namelijk nog geen twee tientjes inclusief verzendkosten. Maar als de politie ontdekt dat een auto geen Umweltplakette heeft, betaal je € 100 boete plus € 25 administratiekosten. Per overtreding, per dag.
"Wij hadden de pech dat we zowel in Mainz als in Frankfurt 'betrapt' zijn", zucht Mieke. "Dus vielen er kort na onze thuiskomst twee dikke boetes op de mat. Dat was een dubbele domper. Maar tegelijkertijd een wijze les: we gaan echt nooit meer over de grens zonder uit te zoeken wat de lokale regels zijn."