Financiële duidelijkheid als jullie uit elkaar gaan

Je partner en jij gaan uit elkaar. Daar zijn jullie het al over eens. Maar weet je dat veel stellen helemaal niet goed overzien wat daarvoor allemaal geregeld moet worden? Vaak wordt er natuurlijk wel gedacht aan een ouderschapsplan als er kinderen zijn, maar er komt nog zoveel meer bij kijken. Zaken waar je misschien niet eens aan gedacht hebt. Hoe ziet je inkomen er straks bijvoorbeeld uit? Financiële duidelijkheid is dan een hele zorg minder.

Een stel zit aan tafel met echtscheidingsdocumenten

Alimentatie
 

Over jullie financiën moeten veel besluiten worden genomen. Neem nu de alimentatie. Wist je dat je samen mag bepalen of en hoeveel (partner)alimentatie jullie afspreken? Maar als je er samen niet uitkomt, dan zijn er vaste berekeningen voor. Berekeningen die zijn gebaseerd op de zogenoemde Tremanormen die de rechtbank hanteert om de hoogte van kinderalimentatie en eventuele partneralimentatie uit te rekenen. Er wordt niet alleen gekeken naar de hoogte van het inkomen van de meestverdienende partij, maar ook naar de levensstandaard en het welstandsniveau van het gezin. Kunnen jullie als ouders daarin na de scheiding nog voorzien, want er komt natuurlijk wel een extra woonlast bij.

Kaders en rekenmodellen

Welke kosten moeten er voor de kinderen worden gemaakt? Zitten ze op sport- of muziekles? De meeste kosten komen doorgaans op de schouders van de ouder bij wie de kinderen het meeste zijn. Als alle kosten zijn vastgesteld, wordt er gekeken naar jouw draagkracht en die van je partner. Binnen de wettelijke kaders en volgens bepaalde rekenmodellen wordt uitgerekend hoeveel elk van jullie te besteden heeft en wat er overblijft voor alimentatie. Dat biedt meteen financiële duidelijkheid en rust.

Eigen woning

Hebben jullie een eigen woning? Dan moeten jullie keuzes gaan maken of één van jullie er wil blijven wonen – en of dat haalbaar is – of dat de woning moet worden verkocht. Hoe maak je deze keuze en wat als de woning langer te koop blijft staan? Verschillende scenario’s om over na te denken om duidelijke afspraken over te maken.

Pensioen

Waarschijnlijk sta je er nu nog helemaal niet bij stil, maar wist je dat jullie allebei recht hebben op de helft van het pensioen dat jullie tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap samen hebben opgebouwd? Maar wist je ook dat jullie kunnen kiezen voor een verdeling waarvan jullie zelf denken dat deze het beste is?

Belastingaangifte

En dan hebben we het nog niet eens over het belastingtechnische deel gehad. Want de eerste keer na je scheiding is het doen van belastingaangifte ingewikkelder dan ooit en wat zijn de consequenties voor de toeslagen? Wie heeft waar recht op? Waar kun je terecht om over al die zaken financiële duidelijkheid te krijgen? Moet je daarvoor bij allerlei instanties informatie inwinnen?

Kies voor financiële duidelijkheid

Dat is een mogelijkheid, maar het kan veel eenvoudiger. Als mediator met een jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening kan ik op al jullie vragen antwoord geven. Ik kan jullie adviseren en wijzen op zaken waarover jullie misschien nog niet eens hebben nagedacht en neem jullie mee door het hele proces, zodat aan alles wordt gedacht. Als mediator ben ik onpartijdig en heb ik met jullie allebei het beste voor. Ik ben onafhankelijk en professioneel en kan jullie, juist door mijn achtergrond ook direct financiële duidelijkheid bieden. Dat geeft rust.

Neem contact op

Hebben jij en je partner besloten om uit elkaar te gaan? Neem dan gerust contact met me op. Bij mij vind je alles onder één dak en hoef je niet nog allerlei andere partijen te raadplegen. Onafhankelijk, open en eerlijk. Want scheiden is vaak al ingewikkeld genoeg.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag