Uit elkaar: kies je een mediator of een advocaat?

Als je uit elkaar gaat, is er een aantal zaken dat geregeld moet worden. Je doet er verstandig aan je daarbij te laten begeleiden door een specialist op dat gebied. Iemand die door de bomen het bos nog ziet. Misschien weet je niet beter dan dat je daarvoor een advocaat in de arm moet nemen. Maar wist je dat je hiervoor ook een mediator kunt benaderen? Dat is niet alleen goedkoper, maar er zijn nog veel meer voordelen.

Stel boos op elkaar

Samen of ieder voor zich

Een mediator is er voor jullie allebei. Zie het als een onpartijdige derde die het beste met allebei voor heeft. Er ontstaat geen sfeer waarin je lijnrecht tegenover elkaar komt te staan – en dat risico loop je wel als je allebei een advocaat in de arm neemt die er het maximale voor zijn cliënt probeert uit te slepen - maar juist een sfeer om effectief te communiceren en samen te werken aan oplossingen.

Kostenplaatje

Ik noemde het verschil in kosten al. Jullie kunnen de kosten voor een mediator delen in plaats van elk een factuur van de eigen advocaat voorgeschoteld te krijgen. Daarnaast ligt het tarief van een advocaat meestal een stuk hoger. Check ook even of je rechtsbijstandverzekering dekking biedt voor mediation.

Houd je eigen regie

Laat je de rechter beslissingen nemen over zaken die jullie beiden aangaan? Want dat risico loop je wanneer je ieder een eigen advocaat neemt. Of houd je liever zelf de regie in handen over de besluitvorming door gezamenlijk tot oplossingen te komen. Oplossingen die aansluiten op jullie behoeften en die van jullie kinderen? Een mediator kan jullie helpen om die oplossingen te vinden.

Snelheid

Een scheiding is vaak een emotioneel proces. Niemand zit er dan ook op te wachten dat dit extra lang gaat duren. Mediation is doorgaans sneller dan juridische procedures, omdat je niet hoeft te wachten op beschikbare data in de rechtbank. Daardoor kunnen je partner en jij sneller tot overeenstemming komen.

Ouderschap

Als jullie kinderen hebben, blijven jullie de rest van je leven aan elkaar verbonden. Jullie zijn dan wel geen partners meer, maar je blijft altijd (collega-)ouders. Ouders die allebei het beste willen voor jullie kinderen. En daarom is het extra belangrijk dat jullie kunnen blijven communiceren en samenwerken. Vaak wordt dat wat lastiger als jullie in de rechtbank lijnrecht tegenover hebben gestaan. Bij een mediator wordt steeds met jullie samen naar oplossingen gezocht. Dat zorgt vaak ook nog eens voor minder stress.

Mediator vs advocaat

Natuurlijk zijn er ook situaties te bedenken waarin je beter af bent met een advocaat. Bijvoorbeeld als er sprake is van ernstige onenigheid, misbruik of complexe kwesties. Maar in al die andere gevallen wil ik jullie als mediator graag terzijde staan. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag